Welkom op de officiële site van het 102 Verkennings Bataljon in Nederland
Ik ben van lichting 59-6 en opgekomen in Amersfoort in de Prins Willem 3 Kazerne,
Bij de Huzaren van Sytzama. Toen de opleiding als Chauffeur van de YA328 (dikke Daf).
Daarna overgeplaatst naar Legerplaats 't Harde in Oldebroek, waar ik terecht kwam bij het 102 Verkennings Bataljon - Verzorgings Eskadron, kamer 47. De meeste Huzaren heb ik gekend uit de periode 1959 t/m1961, ik ben op zoek naar die Huzaren die gediend hebben rond die tijd, krijg je dit onder ogen neem dan eens een kijkje op de link " Opleiding " en " Foto's Boreel 102 ".
Veel van de jongens die ik in de opleiding heb gekend zijn gebleven bij Sytzama en/of Alexander, herken je je zelf neem dan kontakt op via het E-mail adres dat op de site staat en laat je stem horen. Kijk op de foto's en wie weet sta je er bij. Ook van diverse andere lichtingen heb ik foto's die allemaal betrekking hebben op 102. Kijk eens in het gastenboek en wie weet herken je het een en ander. In het begin heb ik getracht om een Reünie te organiseren maar dat is nog niet veel geworden, mocht het zo zijn dat er meer oudgedienden zich aanmelden is zoiets altijd nog te doen maar voorlopig wil ik proberen zoveel mogelijk Huzaren van het 102 Verkennings Bataljon op te sporen en daar een leuk kontakt mee te hebben en heb je materiaal dat ik zou kunnen gebruiken foto's en/of andere dingen en je wilt het plaatsen op deze site dan ben je van harte welkom. Dus wil je de Ouwe Hap weer eens ontdekken plaats een oproep in het gastenboek en wie weet wat er van komt.
Met vriendelijke groeten Cees Ooteman de ouwe stomp van 59-6.

De oprichting van de Huzaren van Boreel in 1815
Nog meer weten over het Regiment? Bezoek dan het Museum Nederlandse Cavalerie.
Klik op de paarden voor de link
Op 25 november 1813 ontving Jonkheer Willem Francois Boreel de opdracht van Koning Willem I, om een Cavalerieregiment te formeren. De Cavaleristen werden voor het eerst getest in 1815. Napoleon Bonaparte had zijn verbanningsoord Elba verlaten en rukte met zijn troepen op richting de Zuidelijke Nederlanden. De Nederlandse troepen formeerden, samen met de Engelsen, een front nabij "Quatre-Bras" (omgeving Waterloo) om de opmars te stuiten.

De troepen leden zwaar onder de overmacht van de Fransen. De Luitenant-Kolonel Boreel kreeg de opdracht met zijn regiment voorwaarts te gaan. Onversaagd trokken ze er op los, maar ze moesten tenslotte wijken voor het kanongebulder. Alhoewel geen succes, hadden zij er toe bijgedragen, dat de Engelse en Nederlandse troepen gedurende enige tijd van de veldslag een rustpauze kregen.

Op 17 juni 1815 trokken de Nederlandse troepen zich terug en stelden zich op in Waterloo, waar een dag later de beroemde strijd ontbrandde. Het Regiment chargeerde tot tweemaal toe en achtervolgde de vijand zover, dat het regiment op een bepaald ogenblik zelfs afgesneden raakte van de eigen troepen. Uiteindelijk is de slag door de Fransen verloren en had de wereld kennis gemaakt met de Huzaren van boreel.

Op 3 oktober 1820 werd het eerste standaard aan het regiment uitgereikt.
Legerplaats Oldebroek 't Harde
Hallo, mag ik mij even voorstellen, mijn naam is Cees Ooteman
en ik ben de webmaster van deze site.
Bijtplaatje